PaperDekho

Current Affairs Questions & Answers - Jan 15, 2016


1) Which actor has been conferred with the honourable Cecil B DeMille award honouring contributions to the entertainment world at the 2016 Golden Globes?

a. Robin Williams
b. Tom Hanks
c. Denzel Washington
d. Harrison Ford

ANSWER: Denzel Washington

2) Which Russian grandmaster has died of a suspected stroke on 12th January 2015?

a. Gary Kasparov
b. Ivan Bukavshin
c. Vladmir Kramnik
d. Lev Arburt

ANSWER: Ivan Bukavshin

3) Who died recently was the first woman to compete in which world championship?

a. Formula One Grand Prix
b. Spanish Grand Prix
c. Italian Grand Prix
d. None of the above

ANSWER: Formula One Grand Prix

4) India’s public research institutions have developed a low eruct acid mustard variety called by which name?

a. Pusa Mustard-30
b. Pusa Mustard-40
c. Pusa Mustard-50
d. None of the above

ANSWER: Pusa Mustard-30

5) On which important date has National Youth Day been celebrated?

a. Birth anniversary of Swami Vivekananda
b. Birth anniversary of Ramakrishna Paramhansa
c. Birth anniversary of Rabindranath Tagore
d. None of the above

ANSWER: Birth anniversary of Swami Vivekananda

6) Which first vascular surgery was performed in India recently by doctors?

a. Vascular surgery within the kidney
b. Vascular surgery within the pancreas
c. Vascular surgery within the womb
d. Vascular surgery within the throat

ANSWER: Vascular surgery within the womb

7) BHEL commissioned a 520 MW coal based thermal power unit in which state?

a. Andhra Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Maharashtra
d. Uttar Pradesh

ANSWER: Andhra Pradesh

8) International Cricket Council has announced a partnership with which leading international provider of money transfer series?

a. CashGram
b. MoneyLimited
c. MoneyGram
d. None of the above

ANSWER: MoneyGram

9) Ministry of WCD has tied up with which e-commerce website to launch a brand called “Women of India”?

a. eBay
b. Jabong
c. Snapdeal
d. Myntra

ANSWER: eBay

10) SC has banned which festival in Tamil Nadu?

a. Jallikattu
b. Onam
c. Pongal
d. None of the above

ANSWER: Jallikattu








Comments